Recepty

Sojová Čína

 

 

 

 

INGREDIENCE:

1/2 balení sojových nudliček

1 paprika

1 menší cibule

hrst pražených arašídů

sojová omáčka (doporučuji značku Ekoprodukt)

mražený pórek / mražená zelenina na čínu

1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)

 

POSTUP:

Sojové nudličky uvaříme podle obalu se zeleninovým bujónem a solí.

Zatím nakrájíme papriku i cibuli na kostičky, škrob rozmícháme v troše vody a pokud máme arašídy solené, tak je propláchneme vodou.

Cibuli na oleji osmažíme do zlatova, poté přidáme sojové nudličky (důkladně vymačkané) a chvíli pražíme. Přidáme asi 8 lžič sojové omáčky, rozmíchaný škrob, nakrájenou papriku, ostatní mraženou zeleninu a arašídy.

Podáváme s rýží.

Dobrou chuť..

Knedlo ,tofo ,zelo

 

INGREDIENCE:

7 středně velkých brambor

200 g hr. mouky

200 g krupice

1,5 balení uzeného tofu

cibule

sůl

olej

 

POSTUP:

Brambory se slupkou vaříme v tlakovém hrnci asi 12 minut, poté je vyndáme a necháme vychladnout.

Mezi tím na oleji osmahneme cibulku do zlatova a přimícháme do ní nahrubo nastrouhané tofu.

Poté brambory oloupeme, nastrouháme je najemno a přidáme mouku, krupici a sůl a uhněteme těsto, z kterého děláme placičky které plníme směsí z tofu. Placičky zabalíme abychom z nich měli knedlíčky a postupně je vkládáme do vroucí osolené vody a čekáme dokud všechny nevyplavou na hladinu.

Podáváme s dušeným zelím.

 

POZN:

Pro bezlepkovou verzi nahraďte mouku a obyčejnou krupici 400 gramy pohankové krupice.

Brambory s brokolicí

 

INGREDIENCE:

7 středně velkých brambor

1/2 uzeného tofu

1/2 cibule

mražený listový špenát

mražená kukuřice

mražený krášek

pikantní hraška na obalování

sůl

rostlinný tuk/olej (na vymazání)

 

POSTUP:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vymažeme zapékací mísu tukem a vyskládáme první vrstvu brambor. Osolíme. Mražený špenát necháme na pánvičce povolit s trochou vody a rozprostřeme ho na brambory tak, aby je úplně zakryl. Dále do mísy nasypeme 1/4 nastrouhaného uzeného tofu, mraženou zeleninu a cibuli nakrájenou na kolečka. Uděláme další vrstvu z brambor a vše opakujeme ještě jednou až do poslední vrstvy zeleniny a cibule.

Nakonec brambory zalijeme směsí z 20 g hrašky a 40 ml vody a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200°C asi na 25 minut.

Červená čočka a la lečo

 

INGREDIENCE:

150-180 g červené čočky

2 větší rajčata

1/2 zelené papriky

1/2 žluté papriky (nebo ještě lépe - bílé)

1 cibule

sůl

pepř

 

POSTUP:

Cibuli, rajčata i papriku nakrájíme na kostičky a podusíme na lžíci oleje. Zalijeme asi 300 ml vody, přidáme čočku a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Podle potřeby doléváme vodu a dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s rýží nebo celozrnným pečivem.