Recepty
Sojová Čína
INGREDIENCE:
1/2 balení sojových nudliček
1 paprika
1 menší cibule
hrst pražených arašídů
sojová omáčka (doporučuji značku Ekoprodukt)
mražený pórek / mražená zelenina na čínu
1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)
POSTUP:
Sojové nudličky uvaříme podle obalu se zeleninovým bujónem a solí.
Zatím nakrájíme papriku i cibuli na kostičky, škrob rozmícháme v troše vody a pokud máme arašídy solené, tak je propláchneme vodou.
Cibuli na oleji osmažíme do zlatova, poté přidáme sojové nudličky (důkladně vymačkané) a chvíli pražíme. Přidáme asi 8 lžič sojové omáčky, rozmíchaný škrob, nakrájenou papriku, ostatní mraženou zeleninu a arašídy.
Podáváme s rýží.
Dobrou chuť..
Knedlo ,tofo ,zelo
INGREDIENCE:
7 středně velkých brambor
200 g hr. mouky
200 g krupice
1,5 balení uzeného tofu
cibule
sůl
olej
POSTUP:
Brambory se slupkou vaříme v tlakovém hrnci asi 12 minut, poté je vyndáme a necháme vychladnout.
Mezi tím na oleji osmahneme cibulku do zlatova a přimícháme do ní nahrubo nastrouhané tofu.
Poté brambory oloupeme, nastrouháme je najemno a přidáme mouku, krupici a sůl a uhněteme těsto, z kterého děláme placičky které plníme směsí z tofu. Placičky zabalíme abychom z nich měli knedlíčky a postupně je vkládáme do vroucí osolené vody a čekáme dokud všechny nevyplavou na hladinu.
Podáváme s dušeným zelím.
POZN:
Pro bezlepkovou verzi nahraďte mouku a obyčejnou krupici 400 gramy pohankové krupice.
Brambory s brokolicí
INGREDIENCE:
7 středně velkých brambor
1/2 uzeného tofu
1/2 cibule
mražený listový špenát
mražená kukuřice
mražený krášek
pikantní hraška na obalování
sůl
rostlinný tuk/olej (na vymazání)
POSTUP:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vymažeme zapékací mísu tukem a vyskládáme první vrstvu brambor. Osolíme. Mražený špenát necháme na pánvičce povolit s trochou vody a rozprostřeme ho na brambory tak, aby je úplně zakryl. Dále do mísy nasypeme 1/4 nastrouhaného uzeného tofu, mraženou zeleninu a cibuli nakrájenou na kolečka. Uděláme další vrstvu z brambor a vše opakujeme ještě jednou až do poslední vrstvy zeleniny a cibule.
Nakonec brambory zalijeme směsí z 20 g hrašky a 40 ml vody a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200°C asi na 25 minut.
Červená čočka a la lečo
INGREDIENCE:
150-180 g červené čočky
2 větší rajčata
1/2 zelené papriky
1/2 žluté papriky (nebo ještě lépe - bílé)
1 cibule
sůl
pepř
POSTUP:
Cibuli, rajčata i papriku nakrájíme na kostičky a podusíme na lžíci oleje. Zalijeme asi 300 ml vody, přidáme čočku a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Podle potřeby doléváme vodu a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s rýží nebo celozrnným pečivem.